Zo lok je vogels naar je tuin

Posted by in Uncategorized

Iedereen wil wel wat levendigheid in zijn tuin, en vogels kunnen daar prima voor zorgen. Veel mensen genieten ervan om te kunnen kijken naar kwetterende vogels, pikkend van een vetbol of pindaslinger, of in de weer met hun jongen. Het lokken van vogels naar je tuin is vooral een kwestie van het zetten van de juiste planten en struiken. Doe je dat, dan zul je zien dat vogels jouw tuin snel weten te vinden.

Varieer met bomen en struiken

Elke vogel heeft zo zijn eigen voorkeur wat betreft planten of bomen. Zo kiezen winterkoninkjes graag een dichte haag om te broeden. Er zijn ook vogels die zich graag een weg banen door de struiken in de tuin, om te zoeken naar insecten. Daar vind je dan vooral heggenmuzen, mezen, goudhaantjes en vinken. Turkse tortels zoeken het graag wat hogerop, in bomen. Met de juiste variatie aan bomen en planten trekt je tuin veel verschillende vogels aan. Maak het ook vooral niet te netjes allemaal.

Beschutting

Zorg vooral voor planten en bomen die bescherming en beschutting bieden aan vogels. Sommige vogels zijn juist op zoek naar een uitkijkpost. Of een veilige plek om te broeden, waar ze ook veel insecten kunnen vinden om hun jongen te voeden. Struiken met vruchten en bessen zijn ook zeer welkom. Kies daarbij wel voor planten met rode, blauwe of zwarte bessen. Witte of gele bessen zijn voor vogels minder aantrekkelijk.

Aantrekkelijke planten

Een klimop is bijvoorbeeld een goede keus, omdat vogels hier een beschutte plek kunnen vinden voor een nest. Hetzelfde geldt voor coniferen. Een bramenstruik zorgt voor vruchten die vogels lekker vinden, net als sierappels en lijsterbessen. Als aanvulling op al deze aantrekkelijke planten kun je eventueel nog zorgen voor een goed gevulde voedertafel en een bakje waaruit vogels kunnen drinken en waarin ze kunnen badderen.

Nuttig

Een tuin vol vogels is niet alleen heel leuk om naar te kijken, de vogels doen ook nog nuttig werk. Ze eten namelijk veel insecten op, die anders voor schade hadden kunnen zorgen in je tuin. Wist je dat een mezenpaar met jongen in één jaar al meer dan 50 kilo insecten wegwerkt? Daar kan geen bestrijdingsmiddel tegenop.